De 5 impactvolle gevolgen van cyberrisk

Cyberrisk. Wat is de impact van de gevolgen na beveiligingsincidenten op uw bedrijfsdoelstellingen

Want het uiteindelijk uitvoeren van een hack om een flink datalek te veroorzaken of zelfs data te stelen kost normaal gesproken minder tijd dan het zetten van een verse kop koffie. Een goed uitgevoerde succesvolle hack waarbij een datalek of diefstal plaats vindt kost, eenmaal in de systemen, een hacker feitelijk minder dan een minuut. Sneller dan de verse kop koffie.

Voordat bedrijven zich realiseren dat er een datalek of incident in hun systemen heeft plaats gevonden zijn ze vaak weken, zoniet maanden, verder. De hack bij de Universiteit van Maastricht heeft in september plaats gevonden, toch kwam men er pas na het starten van de kerstvakantie (timing) achter dat er een inbraak en inbreuk op het vertrouwen had plaatsgevonden.

Dit heeft als gevolg dat criminelen vrij lang de tijd hebben om de gegevens te versleutelen. Zo konden ze opeens niet meer meer bij de gegevens en data. Dit is de reden veel bedrijfseigenaren van mening zijn dat de gevolgen van cyberbeveiligingsbedreigingen, zoals zwakke gegevensbeveiliging, zorgwekkend zijn.

Hier is een korte blik op 5 van de belangrijkste gevolgen van datalekken. Blijf lezen om erachter te komen waarom het cruciaal is om de gegevens van uw bedrijf goed te beschermen tegen ongewenste data inbreuken.

CyberRisk

1. Omzetverlies

Aanzienlijk inkomstenverlies als gevolg van een inbreuk op de beveiliging komt vaak voor bij cyberrisk. Studies tonen aan dat 29% van de bedrijven die te maken krijgen met een datalek uiteindelijk omzet verliezen. Van degenen die inkomsten verloren, was een omzetverlies van 20% of meer helaas geen uitzondering. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de duur van de onbereikbaarheid van de systemen en het vermogen tot herstel van de gegevens. Wij kunnen bijdragen daar wat aan te doen.

2. Schade aan imago en reputatie

Een inbreuk op de bescherming en beveiliging kan veel meer beïnvloeden dan alleen uw inkomsten op korte termijn. Ook de integriteit van je bedrijf staat op het spel. Ten eerste wilt u niet dat uw data worden gelekt. Als het gaat om (interne) e-mails wilt u in de meeste gevallen dat deze e-mails privé blijven. Klanten waarderen echter ook hun privacy – en inbreuken hebben vaak betrekking op betalingsinformatie van klanten, maar soms ook over een interne mening die uiteindelijk een klant schaadt. Potentiële leads zullen aarzelen om een bedrijf te vertrouwen met een geschiedenis van slordige gegevensbeveiliging.

3. Verlies van intellectueel eigendom

Verlies van inkomsten en beschadigde reputatie kunnen al catastrofaal zijn. In sommige gevallen zullen hackers zich echter ook richten op ontwerpen, strategieën en blauwdrukken -in het bezit van bedrijven. Bedrijven in de maak- en constructie-industrie zijn gevoeliger voor deze dreiging dan andere bedrijven. Helaas hebben kleinere bedrijven de neiging om te geloven dat ze niet zullen worden geraakt. Maar 60% van de hacks is gericht op kleine bedrijven. Dit komt omdat ze gemakkelijker aan te vallen zijn. De oorzaak hiervan is vaak vanwege beperkte bescherming die kleinere bedrijven zich gunnnen.

4. Verborgen kosten

De directe kosten op oppervlakteniveau zijn nog maar het begin. Er zijn ook veel verborgen kosten verbonden aan inbreuken, denk aan onderhandelingen in het russisch of chinees over bitcoins.

Ook komen bijvoorbeeld juridische kosten in het spel bij aansprakelijkheid of later bij eventueel verhaal van schade. Ook moet u mogelijk meer uitgeven aan PR en onderzoeken, om nog maar te zwijgen van verhogingen van de verzekeringspremie.  

Wettelijke boetes zijn een andere realiteit die veel bedrijven over het hoofd zien. De A.V.G. (of G.D.P.R.)  kent ook een boetesysteem met een maximum van 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet.

5. Online vandalisme

Sommige hackers zien zichzelf als grappenmakers of clowns. In deze gevallen kan een inbreuk op de beveiliging slechts leiden tot een paar woordwijzigingen op uw website. Hoewel dit relatief onschuldig lijkt, kan het zelfs veel schade aanrichten. Subtiele veranderingen zijn moeilijker op te merken. Een hacker kan bijvoorbeeld een paar letters of cijfers op uw contactpagina wijzigen. Ze kunnen ook vulgaire inhoud toevoegen aan sommige van uw webpagina’s. Net echt wenselijk… ook niet voor e gevolgen van cyberrisk.

Goede beveiliging helpt echt tegen het buiten houden van hackers en criminelen. Een verzekering voor het cyberrisk restrisico is geen overbodige luxe. En we bieden het gewoon, alle beveiliging onder een dak.

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang ook cybermail Mis niets meer van Sebastiaan Zaal Assurantiën.

Mis niets meer van Sebastiaan Zaal Assurantiën.

sebastiaan zaal assurantien